باران اعتدال

باران اعتدال
بایگانی
آخرین مطالب
پربیننده ترین مطالب
مطالب پربحث‌تر



شادمانی خیابانی فرصت یا تهدید/ ضرورت افزایش نشاط جامعه


قزوین- شادمانی خیابانی که پس از هر پیروزی ارزشمند تیمهای ورزشی در کشور ایجاد می شود فرصتی برای تقویت روحیه نشاط است که با هدایت آن می توان ضمن تقویت تیم های ملی به کاهش استرس جامعه کمک کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، این روزها که مسابقات جهانی والیبال در حال برگزاری است شور و نشاط خاصی در گوشه و کنار کشور ایجاد شده و بعد از هر پیروزی ارزشمندی که ورزشکاران کشورمان با غرور به دست می آورند این شادمانی به اوج خود رسیده و در خیابانها و معابر عمومی نیز نمود پیدا می کند.

شاید دیگر این حرکت به یک عادت تبدیل شده که باید پس از هر پیروزی به خیابانها آمد و جشن و شادی به راه انداخت و در موفقیت تیم های ملی شریک شد.

پس از مدتی که مردم از برخی رشته های ورزشی قهر کرده و آمدن به ورزشگاهها را با اکراه و بی میلی انجام می دادند زنده شدن این روحیه ملی که در زمین های ورزشی نمود پیدا می کند فرصتی برای ورزش کشور است که مردم اگر غیرت و همت و اخلاق و بازی زیبا را نظاره گر باشند حاضرند همه جوره از تیم ملی خود حمایت و پشتیبانی کنند و به عنوان یک یار تیم ملی وارد میدان شوند و در پیروزی مشارکت کنند.

شادی مردم تهران پس از برد تیم ملی والیبال در مقابل تیم آمریکا

شادی مردم پس از پیروزی تیم ملی والیبال

شاید اگر می خواستیم مردم را با این وسعت به ورزشگاه ها کشانده و چند ساعتی آنها را سرگرم کنیم حاضر بودیم میلیون ها یا حتی میلیاردها تومان هزینه تبلیغات کنیم که نیمی از این جمعیت به ورزشگاه بیایند یا پای تلویزیون نظاره گر یک رقابت ورزشی باشند اما امروز تنها با یک غیرت ورزشی که از سوی بازیکنان تیمی دیده می شود همه احساس وظیفه کرده و وارد چرخه حمایتی می شوند.

شادمانی مردم در مقابل پیروزی تیم فوتبال ایران برابر استرالیا و صعود به جام جهانی و حضور تیم والیبال در رقابت های آسیایی و امروز رقابت جهانی بار دیگر شادمانی را وارد کشور کرده و موجب شده چند روزی مردم کوچه و بازار فارغ از سیاست و حواشی آن و مشکلات اقتصادی که گریبانگیر بخش های مختلف جامعه شده از ته دل شاد شوند و زن و مرد و کوچک و بزرگ به دیدن مسابقات والیبال جهانی رغبتی زایدالوصف نشان دهند.

شادی رسمی دولتی را به شادی های مردمی نزدیک کنیم

نصرت الله علیرضایی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اجتماعی در گفتگو با خبرنگار مهر در این باره اظهارداشت: جامعه در برخی مواقع به نشاط و فرحبخشی و تخلیه انرژِی به صورت منطقی و اصولی نیاز دارد که به نظر می رسد در این بخش هیچ برنامه و سیاست مدونی ندارم.

کارشناس مسائل اجتماعی تصریح کرد: جامعه برای پاسخگویی به نیاز شادی مردم از نظر عملی و تئوری هیچ برنامه ای ندارد و حتی در مناسبت های ملی و دینی و کسب افتخارات جهانی در بخش های علمی و ورزشی نه تنها برنامه نداریم بلکه گاهی شاهد موضع گیری هایی از سوی افراد هستیم که در گام اول باید شادی را به عنوان یک ارزش و نیاز محسوب کنیم تا بتوان برای آن برنامه ریزی کرد.

علیرضائی

شادی در لایه های زیرین جامعه با شادی رسمی فاصله دارد

این کارشناس بیان کرد: وقتی شادی در لایه های زیرین جامعه وجود دارد و علنی نشده و برخی جرات نمی کنند آن را بروز دهند شاهد بروز «انبوه خلق» می شویم که گروههای مختلف مردم با یک اتفاق مانند پیروزی والیبال یا فوتبال بدون قرار قبلی و آشنایی با هم و تفاوت سلیقه و فکر کنار هم قرار می گیرند و رفتارهای هیجانی و گاهی غیرقابل کنترل بروز می دهند.

علیرضایی اظهارداشت: وقتی رفتارهای خلق الساعه بروز می کند شاهد رفتارهای هیجانی می شویم که تبعات امنیتی هم خواهد داشت و شاید تخریبی هم واقع شود که علت اصلی فاصله گرفتن از شادی های رسمی حاکمیتی با شادی های مردمی است.

وی اضافه کرد: اگر بین هنجارهای رسمی جامعه که از سوی حاکمیت و مسئولان دیکته و ترویج می شود از یک سو و هنجارهای اجتماعی از سوی دیگر شکافی وجود داشته باشد از نگاه مردم شادی خیابانی رفتاری ملی و ارزشی در حمایت از تیم ملی تلقی می شود که شاید بخشی از حاکمیت آن را نپسندد و از این رفتار تعبیر سیاسی و امنیتی داشته باشند و آن را تهدید هم محسوب کند.

وی گفت: بهترین راهکار این است که بتوانیم هنجارهای رسمی و غیر رسمی و مردمی را هماهنگ و نزدیک کرده و با گردآوری نمایندگان افکار عمومی، تشکل های غیر دولتی، نخبگان سیاسی، اجتماعی، علمی، فرهنگی و هنری، برای ساماندهی این گونه جشنها به خوبی استفاده کنیم.

شادی مردم تبریز بعد از پیروزی تراکتورسازی

علیرضایی یادآورشد: شادی حق مردم است و اگر با کمک تشکلها و نمایندگان مردم برای تقویت نشاط و شادی در جامعه برنامه ریزی داشته باشیم این فرصت می تواند به افزایش روحیه شادی و نشاط جامعه و کاهش آسیب ها کمک کند.       

شادمانی مردم فرصت یا تهدید

وقتی تیم ملی کشورمان توانست تیم آمریکا را در تهران با نتیجه غیر قابل انتظار سه بر صفر و دیشب سه بر دو تیم قدرتمند جهان را شکست دهد تا پاسی از شب مردم و بویژه جوانان در خیابانها حضور یافتند و با بوق زدن های ممتد خودرو و کف زدن و سوت کشیدن و پخش نقل و شیرینی شادی خود را از این پیروزی نشان دادند.

به نظر می رسد در این شرایط باید کمی برای هدایت شادمانی ها نیز برنامه داشت تا خروج مردم از خانه ها و شادمانی درونی آنها در آینده به پیامدی که بتدریج به رنجش سایر خانواده می شود تبدیل نشود. می توان این شادمانی را به صورت هدایت شده پس از حضور مردمی در خیابانها به مرکزی منتقل و هدایت کرد تا در آن مکان با یک برنامه ساده و شادی برانگیز مانند اجرای چند برنامه هنری و سخنرانی چند چهره مسئول ورزشی یا ورزشکار سامان داد تا این شادی به بوق زدنی چند ساعته که مخل آسایش دیگر خانواده شود محدود نشود و اصل هدف زیر سوال نرود و بتوان همچنان از این حمایت مردمی که شاید در بسیاری از کشورها نیز مرسوم است برخوردار بود.

 شادی مردم تهران پس از برد تیم ملی والیبال در مقابل تیم آمریکا

فراموش نکنیم گاهی افرادی هنجارشکن هم پیدا می شوند که از این فرصت سوء استفاده کرده و تلاش می کنند با ایجاد ناهنجاری مشکلات خود را با ظاهر حمایت از تیم ملی در خیابانها به صورتی دیگر نشان دهند و گاهی حرکت های تخریبی که همواره این گونه حرکتها دور از ذهن نیست در مقابله با پلیس نشان دهند و خدای ناکرده یک شادی را به درگیری یا حادثه ای ناگوار تبدیل کنند که هوشیاری در این زمینه ها ضروری است.

پس از پیروزی تیم ملی برابر لهستان شاید برای دقایق اولیه نوع شادمانی مردم بویژه جوانان احساس برانگیز و زیبا جلوه می نمود اما پس از یک ساعت یا چند ساعت دیگر این نوع شادی خسته کننده شده و دیگر حتی همان جوانان را نیز راضی نمی کند و با ایجاد ناراحتی برای دیگران مشکل ساز می شوند که همین نقطه ضعف می تواند آثار مثبت این حرکت ملی را دچار چالش کرده و به تهدید تبدیل کند.  

از ایجاد پدیده«جهان ناشنوایان» جلوگیری کنیم

علیرضایی همچنین در بخش دیگری از این گفتگو گفت: در جامعه شناسی مبحث مهمی داریم به نام« جهان ناشنوایان». این پدیده هنگامی بروز می کند که میان هنجارها و ارزشهای اجتماعی نسل جوان با هنجارهای دولتی شکاف بروز کند و این دو حرف یکدیگر را درک نکنند و متوجه نشوند و هرکس ساز خود را بزند و هنگامی که فصل مشترکی میان این دوایجاد نشد ناهنجاری ها بروز می کند که باید بتوانیم با تدبیر و برنامه از بروز آن جلوگیری کنیم.

مسئولان باید بپذیرند که با سایه سنگین سیاست و مشکلات اقتصادی که در کشور ایجاد شده مردم به شادی و نشاط منطقی نیاز مبرم دارند تا مانند سوپاپ اطمینانی هیجانات و استرس ها و ناراحتی خود را کاهش دهند و موفقیت های ورزشی بهترین و کارسازترین و شاید ارزانترین راه آن باشد.

با کمی دوراندیشی می توان برای شادی مردم برنامه ریزی کرد و با یک مراسم ساده و شاد در چارچوب قانون و یک نورافشانی همدلی ملت و دولت را محقق کرد و نشان داد در شادی هم می توان با مردم همراهی و روحیه تیم های ورزشی را مضاعف کرد.

شادی مردم تهران پس از برد تیم ملی والیبال در مقابل تیم آمریکا

از کارشناسان و اساتید روانشناسی و جامعه شناسی انتظار می رود با ارائه راهکاری علمی و کارشناسی برای دیگر پیروزی هایی که همچنان در راه است تدبیر کرده و روشی منطقی برای هدایت این شادمانی ها و تقویت روحیه مشارکت و همراهی با تیم های ورزشی پیشنهاد کنند.

تیم والیبال کشورمان همچنان بازی های سخت و حساس دیگری در پیش دارد که ضمن تقدیر و تشکر از غیرت مردانه آنها در کسب موفقیت تا این مرحله امیدواریم همچنان روند پیروزی های ارزشمند خود را برای به اهتزاز درآوردن پرچم سه رنگ ایران در میادین جهانی ادامه دهند.

شادی ها با رعایت حقوق شهروندی در چارچوبی منطقی و زیبا و رعایت قانون و در محدوده شرع مقدس می تواند در موفقیتهای ورزشی ادامه یابد.

خبرنگار خبرگزاری مهر محمدرضا جباری

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۴/۰۴/۰۸
ولی اله حسین زاده

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی