اقتصاد مقاومتی چیست؟
یادداشت سردبیر روزنامه اطلاعات
اقتصاد مقاومتی چیست؟
در ایام تعطیلات، شبی خواب بودم. خواب دیدم دانشگاه است و برگه امتحان روی میز و فقط یک سؤال دارد: اقتصاد مقاومتی چیست؟ با ذکر مثال توضیح دهید.
بیدار شدم و به قول مرحوم علیاکبرخان دهخدا پلیته برکردم۱ و نوشتم:
اقتصاد مقاومتی یعنی اقتصادی که در برابر وزش بادهایی که بهای نفت را پایین میآورد، مقاوم باشد. یعنی مردم یک کشور، در قلمرو ملی مرزبندی شده، توان اداره خود را، بدون فروش سرمایههای زیر پایشان داشته باشند. یعنی آدمهای یک سرزمین، بدون اتکا به ارثیهای به نام نفت، بتوانند کار کنند و درآمد داشته باشند و روزگار بگذرانند. یعنی اگر جوانی، ارثیهای از پدر نداشت، زمین و زمینه و فرصت کار داشته باشد تا ارزش افزوده بیافریند و خود را اداره کند…
اقتصاد مقاومتی یعنی کار. یعنی تولید. یعنی کسانی با اسکله اختصاصی واردات، بساط تولید ملی را برنچینند. یعنی مقررات و قوانین یکسان برای همه. یعنی فرصتهای برابر.
اقتصاد مقاومتی یعنی نبود رانت و رابطه و انحصار. یعنی برابری همگان در دسترسی به اطلاعات. یعنی گذشتن از رابطهسالاری و باندبازی و ویژهخواری. اقتصاد مقاومتی، یعنی گذر از قدرتسالاری، یعنی عبور از چنگاندازی یکی در میان دولتهای رنگارنگ بر منابع ملی. یعنی حذف واژه آقازادگی از فرهنگ اقتصادی و سیاسی کشور…
اقتصاد مقاومتی یعنی سلامت. یعنی فسادزدایی از ارکان حاکمیت. یعنی نریختن ۵ر۲میلیارد دلار از پول نفت به حساب یک نفر و نذر و نیاز نکردن برای پس دادن آن!
اقتصاد مقاومتی یعنی نظام اداری و اجرایی و مالی کشور را به نحوی سامان دادن که امکان رخ دادن و تکرار و تکرر چنین رویدادهایی نباشد. اقتصاد مقاومتی یعنی نظارت، یعنی پاکدستی، یعنی تولید نشدن اختلاسگران حرفهای در فضای مسموم … یعنی نفوذ نکردن فساد در ارکان کشور. یعنی مکتوم نماندن پروندههای سنگین فساد به خاطر مسائل سیاسی و انتخاباتی.۲
اقتصاد مقاومتی یعنی سبز نشدن روزانه خانهها و ویلاهای اشرافی به جای درختان سبز سابق در عرصههای جنگلی و زیستی کشور. یعنی نتراشیدن کوه، یعنی نخراشیدن جنگل، یعنی نخوردن زمین، یعنی نخشکاندن ساحل دریا، یعنی حیران نماندن زیستگاههای طبیعی گردنهی حیران از معجزه رانت و رابطه…
اقتصاد مقاومتی یعنی ۶۰ درصد از اقتصاد، از معافیت مالیاتی برخوردار نباشد و ۲۰ درصد از اقتصاد زیرزمینی نباشد.۳ یعنی اقتصاد طوری نباشد که مالیات کارگران و کارمندان، قبل از پرداخت کسر شود اما صاحبان ثروتهای کلان، از چشم دولتها، سهواً یا عمداً پنهان بمانند…
اقتصاد مقاومتی یعنی دستمزد مصوب دولتها، یک سوم خط فقر نباشد. یعنی دولت به مردم و مردم به دولت اعتماد کنند و ۹۵ درصد مردم خود را مستحق دریافت یارانه اعلام نکنند. یعنی یک چهارم جمعیت زیر خط فقر نباشند…
اقتصاد مقاومتی یعنی درآمد و ثروت مردمان با شایستگیشان نسبت مستقیم داشته باشد نه با دور زدن قوانین. یعنی مردم به نسبتی که کار میکنند و به نسبت کاری که میکنند صاحب درآمد و تمکن و رفاه باشند. یعنی گروهی اساساً بدون شغل صاحب ثروت کلان نشوند و گروهی بزرگ، با دو شغل و سه شغل هم صورتشان را با سیلی سرخ نگه دارند…
اقتصاد مقاومتی یعنی درآمد یک دلال صد برابر یک دبیر نشود، درآمد یک خرده بازاری صد برابر یک تولیدکننده نشود و درآمد یک طبیب صد برابر یک استاد دانشگاه نباشد. یعنی برخی طبیبان با زیرمیزی سکته و سرطان مردم مقاطعه کاری نکنند و آبروی بقیه را هم نبرند…
اقتصاد مقاومتی یعنی شفافیت، یعنی گردش آزاد اطلاعات. یعنی دولت بداند ـ و به درستی بداند ـ که هرکس چه میزان درآمد دارد و به همان نسبت از او مالیات بستاند و صرف اداره بهتر جامعه کند. اقتصاد مقاومتی یعنی، دولت در ستاندن مالیات فقط گریبان کارمندان و بازنشستگان را به دست نگیرد. یعنی مسئولان دولتی دست کم یک بار زندگی با دستمزد این اقشار از جامعه را خود امتحان کنند تا بدانند آنها زیر بار فشار فرساینده درآمد ناچیز و هزینههای هنگفت چگونه مقاومت میکنند.
اقتصاد مقاومتی یعنی نظم. یعنی قانون. یعنی تسلیم ضوابط و حدود قانونی شدن. یعنی به گفته اسحاق جهانگیری ۲۲میلیارد دلار از پول نفت در بازار استانبول و دوبی فروخته نشود یعنی ۱۷ هزار میلیارد تومان از ذخایر بانک مرکزی بدون مجوز برداشت نشود. یعنی دکل نفتی گم نشود.۴
اقتصاد مقاومتی یعنی یک چهارم جنگلهای شمال طی چند دهه نابود نشود. یعنی ۸۰درصد سواحل استان مازندران تصرف نشود. یعنی ۵۴درصد از این تصرفات توسط نهادهای دولتی و حکومتی نباشد.۵
اقتصاد مقاومتی یعنی دسته بیل از اوکراین و بدلیجات از فیلیپین و بادبزن و سیر از چین وارد نشود. یعنی ماهانه ۳ میلیون دلار اسباب بازی به کشور نیاید.۶
اقتصاد مقاومتی یعنی ایران بزرگترین واردکننده پورشه در منطقه نشود. یعنی ۷۰۰ دستگاه پورشه به نام یک زن روستایی فقیر وارد کشور نشود.۷ یعنی خیابانهای شمال تهران و ایضا مناطق مرفهنشین شهرهای بزرگ جولانگاه خودنمایی خودروهای فوقلوکس فرزندان کم سن و سال آدمهای ویژه و ویژهخوار نشود…
اقتصاد مقاومتی یعنی ۱۸ میلیارد دلار کالای قاچاق به کشور نیاید. یعنی ۷ درصد تولید ناخالص ملی در تصادفات رانندگی از بین نرود.۸ یعنی سالانه ۲۰ هزار نفر در جاده تلف نشوند. یعنی ۳۰۰ هزار نفر مجروح و معلول نشوند. یعنی در شرایطی که تصادفات در دنیا نهمین عامل مرگ آدمیان است در ایران سومین قاتل انسانها نباشد.
اقتصاد مقاومتی یعنی سالانه ۶۰ میلیارد نخ سیگار به ارزش ۳۶۰۰ میلیارد تومان در کشور دود نشود. یعنی ۷۲۰۰ میلیارد تومان صرف درمان بیماریهای ناشی از سیگار نشود. یعنی ۳ر۵ درصد تولید ناخالص داخلی صرف تولید و واردات سیگار و هزینه درمان سیگاریها نشود…
اقتصاد مقاومتی یعنی وقتی ایران امنترین کشور منطقه با موقعیت طبیعی فوقالعاده است، آژانسهای توریستی برای بردن توریستهای ایرانی به دوبی و ترکیه دست و پا نزنند. یعنی گردشگران خارجی، در فضایی مناسب برای توریسم، به ایران آمد و شد کنند…
اقتصاد مقاومتی یعنی تعادل، یعنی تناسب، یعنی ۸۰ درصد از ثروت جامعه در دست ۲۰ درصد جمعیت نباشد. یعنی یک ششم جمعیت کل کشور در تهران متمرکز نشوند و این شهر را به آلودهترین شهر جهان تبدیل نکنند. یعنی ۹۰ درصد سرطانها به خاطر هوای آلوده و غذای آلوده وآب آلوده نباشد.۹
اقتصاد مقاومتی یعنی گروهی در داخل، به خاطر تخریب دولت و بیاجر کردن دستاوردهای دیپلماسی، همصدا با تندروهای آمریکایی، از تحریمها جانبداری نکنند! اقتصاد مقاومتی، یعنی فراهم کردن زمینهای که مغزها و نخبگان از کشور نروند و آنها که رفتهاند بازگردند و همه مردم و مسئولان، خود را برای آبادانی این دیار همراه و همدل بدانند. یعنی فساد و آلایندگی و دروغ را از جامعه زدودن و سلامت و پاکی و صداقت را به جای آن نشاندن …
۱ـ مرحوم علیاکبر خان دهخدا در مقدمه لغتنامه آورده است که در سالهای نگارش لغتنامه چنان ذهنش درگیر بود که گاهی در خواب معنی لغتی به یادش میآمد. بیدار میشد و پلیته بر میکرد (فتیله چراغ را بالا میکشید) و آن را یادداشت میکرد.
۲ـ ناصر سراج، رئیس سازمان بازرسی کل کشور، روزنامه اطلاعات ۲۹ر۱۱ر۹۴
۳ـ علی عسکری، رئیس سازمان امور مالیاتی، دنیای اقتصاد ۲۳ر۹ر۹۴
۴ـ اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری، روزنامه اطلاعات ۲۹ر۱۱ر۹۴
۵ـ گفتگوی ویژه خبری شبکه ۲ سیما با معاون سازمان محیطزیست و رئیس کل دادگستری استان مازندران، پنجشنبه ۲۴ر۱۰ر۹۴
۶ـ محمد حسین فرجو ـ دبیر شورای نظارت بر اسباببازی، روزنامه اطلاعات ۲۶ر۱۱ر۹۴
۷ـ رئیس پلیس آگاهی ناجا، روزنامه اطلاعات ۲۵ر۱۱ر۹۴
۸ـ سردار تقی مهری، رئیس پلیس راهور ناجا، سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه تهران ۲۸ اسفند ۹۴
۹ـ هوا، غذا و آب آلوده عامل ۹۰درصد سرطانها در ایران است، دکتر اسماعیل اکبری، رئیس مرکز تحقیقات سرطان کشور، روزنامه اطلاعات ۱۱ر۱۱ر۹۴
انتهای پیام /*