تجربه یک شب رویایی در کویر مهمان گنبدهای نمکی اشتهارد شوید/رنگین کمانی روی زمین
تجربه یک شب رویایی در کویر
مهمان گنبدهای نمکی اشتهارد شوید/رنگین کمانی روی زمین
کویر اشتهارد یا قشلاق حسینخانی یک جاذبه گردشگری بیخ گوش پایتخت است که با آمدن به اینجا میتوانید خود را میهمان تپههای نمکی کنید و رنگینکمان را روی زمین ببینید.
مثل نقاشی میماند، کوههای روبهرویم را میگویم دقیقاً مثل نقاشی انتزاعی، هوا کمی گرم است، رنگهای قرمز و زرد و نارنجی کوهها حس گرما را تشدید میکند ولی نه، سری میچرخانم رگههای از رنگ سبز هم دیده میشود، هرچند اینجا کویر است ولی همین رنگ سبز حس خُنَکی خاصی دارد.
تا پیشازاین همیشه رنگینکمان را در آسمان دیده بودم ولی اینجا رنگینکمان روی زمین است، لایههای رنگی کوهها جذابیتی بیحدواندازه دارد و آدمی را وادار به ثبتشان در قاب تصویر میکند. اعجاز طبیعت را میتوان با همه وجود لمس کرد، اینجا همهچیز زیباست حتی زمینِ تَرک برداشته، تا چشم کار میکند کویر است و کوه و آسمان، آسمان کویر زیباست حس خوبی هم دارد مخصوصاً شبهایی که آسمانِ پُر از ستاره تو را بخواند.
اینجا؛ کویر اشتهارد یا قشلاق حسینخانی است که به کویر «قارپوزآباد» هم معروف است. قبل از آمدن در پی موقعیت جغرافیاییاش بودم، این کویر زیبا در ۵۰ درجه و ۵۰ دقیقه شرقی تا ۵۰ درجه و ۶ دقیقه شرقی و ۳۶ درجه تا ۳۵ درجه و ۳۸ دقیقه شمالی در شمال شهرستان اشتهارد و جنوب شرقی مهرشهر کرج در استان البرز قرار دارد.
کافی است در این روزهای تابستان که بسیاری فرصت را غنیمت دانسته و سفر میروند با ورود به استان البرز فرمان اتومبیل خود را به سمت جنوب بچرخانید تا از منظره بینظیر این کویر و تپههای رنگینکمانیاش لذت ببرید.
طول کویر اشتهارد ۶۰ کیلومتر و عرض آن حدود ۲۰ کیلومتر است چندی از پیادهرویم در این کویر زیبا نگذشته که دریاچهای مقابلم قد علم میکند این دریاچه در حاشیه ارتفاعات و گنبدهای نمکی زیبایی که از رنگهای متنوعی تشکیلشدهاند، قرار دارد.
گنبدهای نمکی حاشیه این کویر متأسفانه به دلیل استخراج نمک بهشدت تخریبشده اما مناظر کویر از فراز این ارتفاعات هنوز زیبا و دلانگیز به نظر میرسد.
نزدیکیِ کویر اشتهارد به تهران برای تبدیلشدنش به منطقه هدف گردشگری کافی است. پوشش گیاهی منطقه در حاشیه ارتفاعات درمنه دشتی و در هسته کویر فاقد پوشش گیاهی است. در جنوب کویر رودخانه شور (ابهر رود) یا به گفته بومیان شورکات از غرب به شرق جریان دارد که حاشیه این رود بهشدت باتلاقی است و در صورت تردد با خودرو باید موردتوجه قرار گیرد.
این رودخانه در شمال اشتهارد از غرب به شرق جریان دارد و تنها رودخانه شهرستان اشتهارد است. این رودخانه از کوههای جنوب غربی آوج (استان قزوین) سرچشمه گرفته، پس از مشروب کردن دشتهای ابهر، قزوین، شمال بخش اشتهارد و جنوب ساوجبلاغ به رودخانه کرج میپیوندد.
این رودخانه بهطور پراکنده دارای ماهی گورخری است و در اوایل فصل بهار پرندههایی چون «سلیم قوطی»، «پرستو اگرت سفید» و «عقاب اتپی» در این ناحیه رؤیت شده است و در مسیر این رود در منطقهای نزدیک به روستای «جارو» به دلیل شیب کم و وسعت زیاد نمک زارهایی تشکیلشده است که مناظر فوقالعاده زیبایی را پدیده آورده است.
در این منطقه درواقع براثر فرسایش رود در ارتفاعات شمالی اشتهارد (ارتفاعات حلقه دره) باتلاق نمکزار به این قسمت زهکشی میشود و ازاینپس رود شور یک مسیر غربی – شرقی را طی کرده است و به علت شیب بسیار کم زمین، از سرعت این رود کاسته و عمدتاً در زمین نفوذ میکند و زمینه ایجاد کویر اشتهارد را باعث میشود.
با عبور رود شور از این نمکزار بر شوری این آب افزودهشده و در پل «عاصف الدوله» در نزدیکی پلیسراه ماهدشت کاملاً شور شده و بهطرف جنوب شرقی جریان مییابد و درنهایت به حوضه آبریز دریاچه مسیله قم میریزد. علت نامگذاری منطقه به قارپوزآباد همجواری آن با روستای قارپوزآباد در شمال آن است قارپوز در زبان آذری به معنای هندوانه است.
اما از هرچه بگذریم از شبهای کویر نمیتوان گذشت، آسمانش پر از ستارههای ریزودرشت میشود کافی است روی زمین، زیر آسمان دراز بکشید بعضی وقتها حس میکنید اگر دستان را دراز کنید میتوانید ستارهها را لمس کنید شبهای کویر مثل روزهایش نیست نسیمی خنک میوزد که گرمای روز را فراموش میکنید.
برای دسترسی به این کویر میتوانید از جاده جدید نظرآباد به اشتهارد که از میانه این کویر میگذرد استفاده و خود را مهمان گنبدهای نمکی و زیبای کویر اشتهارد کنیدخبرگزاری مهر