انحراف نمایندگان مجلس شورای اسلامی از وظایف و ماموریت های اصلی خود
انحراف نمایندگان مجلس شورای اسلامی از وظایف و ماموریت های اصلی خود
مجلس شورای اسلامی و نمایندگان آن بر اساس قانون دو وظیفه مهم و اصلی قانون گذاری و نظارت را برعهده دارند که اجرای این وظایف دارای جنبه های متعددی است.
امام راحل و مقام معظم رهبری نیز توصیه ها و تاکیدات زیادی را به نمایندگان ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی در جهت انجام دقیق و صحیح وظایف قانون گذاری و نظارت و حفظ جایگاه مجلس شورای اسلامی داشته اند.
ماندگارترین بیان امام راحل در خصوص مجلس شورای اسلامی عبارت(( مجلس در راس امور است)) می باشد و مقام معظم رهبری نیز با عبارت اینکه ((مجلس شورای اسلامی یک مرکز اساسی و تعیین کننده برای انقلاب است. همه سر رشته های امور به مجلس شورای اسلامی بر می گردد)) جایگاه و نقش بی بدیل مجلس در مدیریت کشور را برای همگان روشن ساخته اند.
در این روزها که در آستانه برگزاری یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی قرار داریم اصحاب رسانه و نخبگان به عنوان عناصر تاثیر گذار در هدایت افکار عمومی، وظیفه و مسئولیت خطیرآگاه سازی مردم در انتخاب نمایندگان شایسته را برعهده دارند؛ لذا یکی از مهم ترین و اصلی ترین رسالت ها و مسئولیت نخبگان و رسانه ها تبیین و تشریح وظایف و اختیارات نمایندگان مجلس شورای اسلامی است تا مردم با ارزیابی درست عملکرد نمایندگان فعلی مجلس و همچنین برنامه های داوطلبین انتخابات ، انتخاب شایسته ی داشته باشند و به نوعی تحث تاثیر برخی شعارهای غیر واقعی و خارج از وظایف نمایندگی قرار نگیرند.
دردمندانه باید اعتراف کنیم که در ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی اغلب نمایندگان مجلس شورای اسلامی از اصلی ترین و اساسی ترین وظایف خود در حوزه قانون گذاری و نظارت دور و به نوعی منحرف شده اند و در خوشبینانه ترین حالت بخشی از نمایندگان مجلس وظیفه خود را در قانون گذاری، قیام و قعود در رای گیری لوایح و طرح ها تعریف می کنند و وظیفه نظارتی خود را نیز در طرح سوال و استیضاح وزیران در راستای اهداف سیاسی و جریانی و یا نهایتا گرفتن امتیاز، اعتبار و امکانات برای حوزه انتخابیه و سفارش استخدام برخی از ژن های خوب و اطرافیان و یا سپردن مسئولیت به فعالین ستاد های خود تنزل داده اند.
امروز متاسفانه نمایندگان مجلس شورای اسلامی به دلائل مختلف که بررسی و بیان آنها در این مجال نمی گنجند بیش از آنچه که دغدغه انجام درست وظایف قانون گذاری و نظارت داشته باشند دغدغه پیگیری امور عمرانی، خدماتی، رفاهی و ... حوزه های انتخابیه خود را دارند. این در حالی است که از اهداف اصلی سید محمد خاتمی و دولت اصلاحات در اجرای قانون معطل مانده شوراها، تشکیل و شکل گیری پارلمان های شهری در جهت اجرای امور عمرانی، خدماتی، توسعه شهرها و روستاها بود تا نمایندگان مجلس شورای اسلامی و پارلمان نشینان مرکز با فراغ بال بیشتر و دغه دغه کمتر در عرصه قانون گذاری و نظارت نقش آفرینی داشته باشند.
بدون تردید اگر نمایندگان مجلس شورای اسلامی در راستای وظایف اصلی خود، با استفاده و مشاوره از کارشناسان و نخبگان قوانین دقیق، جامع، واقع بینانه و کارشناسی مصوب کنند و بر اجرای دقیق و کامل آنها هم نظارت داشته باشند نتایج و آثار مثبت آن تمام اقشار مردم حتی در دورترین روستاها را در بر خواهد گرفت.
واقعیت این است که در شرایط فعلی بخش زیادی از وقت، انرژی، ظرفیت و توان نمایندگان مجلس شورای اسلامی در امور روزمره و بعضا جزئی و خارج از وظایف و اختیارات قوه مقننه صرف می شود. ضمن اینکه پیگیری و انجام این امور خود نوعی دخالت در وظایف و اختیارات دیگر قوای کشور محسوب است.
متاسفانه علیرغم گذشت بیش از چهل سال از استقرار انقلاب و مشخص شدن آثار زیان بار مادی و معنوی دخالت قوا در امور قوه دیگر هر روز شاهد فاصله گرفتن نمایندگان مجلس شورای اسلامی از وظایف ذاتی خود هستیم و تاسف بارتر اینکه دخالت مسئولین قوه دیگر در امور قوه دیگر حتی در عالی ترین سطح نیز مشاهد می گردد لذا این وظیفه نخبگان و رسانه ها است که قامت این دیوار کج را اصلاح نمایند و مطالبات و انتظارات اقشار مختلف مردم از نمایندگان را از امور و حوزه های غیر مرتبط و محلی به امور کلان کشور هدایت کنند.
بی شک تغییر فرهنگ و رویه های نادرست در جامعه ای که روش ها و رفتار های پوپولیستی و عامه پسند در آن ریشه دوانیده و با جوهره وجودی و منافع بخش زیادی از مسئولان کشور عجین شده است؛ سخت، زمان بر، طاقت فرسا، پر هزینه و پرچالش است. اما همیشه دلسوزان واقعی و آینده نگر کشور ایثارگرانه هزینه ها و تهمت ها را برای اصلاح رفتار و اندیشه ی جامعه به جان می خرند.
امروز بخش زیادی از پیگیری اهالی رسانه ها ی استان قزوین در خصوص عملکرد نمایندگان فعلی و همچنین مطالبات از داوطلبین یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، معطوف و متمرکز به حوزه های انتخابیه نمایندگان استان در حوزه عمرانی ، خدماتی و ... شده است. این در حالی است که خبرنگاران باید از نمایندگان فعلی مردم استان در مجلس شورای اسلامی در مورد میزان نقش آنها در خصوص مصوبات مجلس در حوزه های مختلف بخصوص قوانینی که منافع مردم و کشور را تامین می کنند سوال کنند که چقدر بوده است. و از داوطلبین جدید سئوال شود که برنامه کارشناسی آنان برای سامان دهی تصویب قوانین، کاهش و حذف قوانین زائد و موازی و بهبود وضعیت اقتصاد و اشتغال کشور و دفاع از حقوق مردم و منافع کشور در برابرکانون های قدرت و ثروت چه می باشد.
متاسفانه با توجه به آنچه که مشاهده می گردد بخش زیادی از مطالب کانال های فضای مجازی ، برنامه ، شعار و وعدهای داوطلبین یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در استان قزوین در حوزه امور خدماتی، عمرانی و ... که به طور مستقیم هیچ ارتباطی به وظایف نمایندگان مجلس ندارد؛ متمرکز شده است.
بدون تردید اگر آگاهی و دانش مردم نسبت به وظایف نمایندگان و مجلس شورای اسلامی ارتقاء پیدا کند و قضاوت مردم از عملکرد نمایندگان بر اساس میزان اثرگذاری نمایندگان در تصویب مصوبات مجلس و چگونگی اجرای نظارت متمرکز و هدایت شود هرگز نمایندگان فعلی و داوطلبین یازدهمین دوره انتخابات مجلس به خود اجازه نمی دهند که در شعارها ، سخنرانی و تبلیغات، دخالت های خود در امور سایر قوا را به عنوان عملکرد افتخار آمیز خود معرفی و به شعور و فهم مردم توهین کنند.