این سردار، چرا محبوب همه طیفهای سیاسی است؟
کافیاست میان قشرهای مختلف مردم، احزاب، جریانها و گروههای مختلف سیاسی چرخی بزنی تا بدانی این سردار، چنان در دل آحاد ملت نشسته که همه از ویژگیهای خاصی او سخن میگویند و اینکه راهی که او برای تعامل و همدلی انتخاب کرد، الگویی برای جریانها و شخصتهای سیاسی از همه گروهها باشد.
مدتها پیش از اینکه در سال ۱۳۹۶ اعلام کند «تا کمتر از ۳ ماه دیگر، اعلام پایان حکومت داعش در این کره خاکی خواهد بود»، سردار دلها شده بود و از او به عنوان یکی از محبوبترین چهرهها در داخل و کشورهای منطقه یاد میشد؛ روستا زادهای که با کارگری آغاز کرد و در دوران دفاع مقدس نیز فرمانده دلهای لشگر ۴۱ ثارالله کرمان بود؛ با پذیرش مسئولیت سپاه قدس تبدیل به کابوس داعش و حامیانش شد.
اوج هنرنمایی و رشادت سردار قاسم سلیمانی در مبارزه با هیولای داعش رقم خورد و بیشتر از پیش نامش بر زبانها افتاد و یادش در قلبها.
در آستانه نخستین سالگرد شهادت سردار نگاهی انداختهایم به ویژگیها و صفات منحصر به فرد سپهبد سلیمانی و واکاوی دلایل و زمینههای نیک نامی و محبوبیت او.
شخصیتهای محبوب و مردمی عموما از فرهمندی (کاریزمای) خاصی برخوردارند که هم بر محبوبیتشان میافزاید هم سبب آن میشود؛ سردار سلیمانی با چهره و کلام شیرینش، یکی از بهترین نمونهها از این دست است که محبوبیتش هرچه زمان میگذشت، بیشتر میشد.
گاهی برخی میگفتند با توجه به این محبوبیت، سردار را برای ورود به حوزه سیاسی دعوت کنند اما خودش هیچگاه تمایلی به ورود نداشت و مراقب بود چهره به یادگار مانده از همرزمان شهیدش، خدشهای برندارد.
سلیمانی هرچه قدر نامآورتر میشد، بیشتر از جناحبندیهای سیاسی فاصله میگرفت و مراقب بود به عنوان یک چهره مردمی و ملی، خود را آلوده به سیاسیکاریهای مرسوم نکند؛ از طرفی با بسیاری از سیاسیون از جناحهای مختلف چپ و راست، اصلاحطلب، اصولگرا و … ارتباط داشت و همه گروههای سیاسی و اجتماعی از وی بعنوان فرماندهی شجاع، ایثارگر، قهرمان ملی و سرباز وطن یاد میکردند و امنیت داخلی ایران را مرهون تلاشها و مجاهدتهای او و یارانش میدانستند.
نمود و بروز مردمداری و مردمگرایی سلیمانی در تشییع جنازه تاریخی و فراموش نشدنیاش بود که در دلها و بر دستهای صدها هزار نفر در اهواز، مشهد، قم و کرمان تشییع شد و در تهران با چنان جمعیتی همراه شد که ایام مراسم میلیونی رحلت حضرت امام(ره) را زنده کرد.
سردار سلیمانی برای مردمی که خاطره صداقتها و شهادتهای فرزندانشان را در جنگ هشت ساله به یاد داشتند، همان خلوص دوران دفاع مقدس را زنده میکرد و با سادگی و تواضعاش یادآور همرزمان شهیدش بود؛ چنانچه هرگز وارد دستهبندیهای سیاسی و جناحی نشد و راه امام و رهبر را به سلامت پیمود.
پرهیز از دستهبندی های جناحی از او چهرهای ملی و مردمی ساخته بود که دفاع از کیان ملی کشور را مقدم بر همه چیز میدانست، هرگز پی مقام و قدرت نبود و آلوده به جاهطلبیهای سیاسی و مالی و اقتصادی نشد. شهید سلیمانی سیاست را خوب میفهمید و هر جایی که نامی از منافع، مصالح و عزت ملی بود اسم ایشان هم بود.
سلوک شخصی و رفتار فردیش با مردم عادی و از جمله فرزندان شهدای دفاع مقدس و دفاع از حرم، یکی دیگر از زمینههای محبوبیت او بود؛ این موضوع در سفرهای ساده و حضورهای بیتکلف و بدون تشریفات به مناطق جنگی کشورهای منطقه نیز نمود داشت و بسیاری از مردم مسلمان در کشورهای خاورمیانه او را با همین وجه میشناختند.
اما شاید مهمترین توانمندی و قابلیت او، در جریان فتنه داعش و گروههای تکفیری آشکار شد؛ همان زمانی که وحشت منطقه را فراگرفته بود و داعش با سودای تشکیل خلافت، در بخشهای زیادی از عراق رخنه کرد و به چند کیلومتری مرزهای ایران رسیده بود.
در سوریه نیز وقتی همه ناظران سیاسی و نظامی، سوریه را از دست رفته میدانستند، این سردار سلیمانی بود که وارد عمل شد و با بهرهگیری از دیپلماسی نظامی، معادلات را برهم زد و حیرت همگان را برانگیخت.
اگر رشادت و عقلانیت سلیمانی و نظام جمهوری اسلامی و همه شهدای مدافع حرم نبود شاید اکنون نقشه جغرافیای منطقه تغییر کرده بود و به تعبیر رهبری، مجبور بودیم در کرمانشاه و همدان با ترروریستهای تکفیری-صهیونیستی بجنگیم. از همین روی بعد از شهادتش، بسیاری از مقامهای منطقهای از او یاد کردند. از جمله رئیس اقلیم کردستان عراق در پیام تسلیتش نوشت: «ایشان از دوستان ما در جبهه جنگ با دیکتاتوری، و حامی و همسنگر ما علیه گروه تروریستی داعش بوده است؛ بارها همه مقامهای عراق و اقلیم از این زحمات و فداکاری قدردانی کردهاند».
جالب اینجاست که دو جمله از معروفترین سخنان حاج قاسم که بارها شنیدیم و بسیار بر دل نشست، هر دو در مراسم یادبود شهدا و دفاع مقدس عنوان شده بود؛ «اعلام پایان خلافت داعش در کمتر از سه ماه دیگر» شهریور ۹۶ در مراسم اربعین شهید مرتضی حسینپور در لنگرود گفته شد و وعده سردار زودتر از آن تحقق یافت. مرداد ۹۷ نیز در یادواره عملیات رمضان در همدان گفت «ما ملت شهادتیم، ما ملت امام حسینیم، ما تشنه شهادتیم»... . شهادت کمترین حق حاج قاسم بود بعد از این همه رشادت و جوانمردی.
ایرنا