پرواز مرغ از بازار قزوین/ چالش شبکه توزیع ناکارآمد ادامه دارد
در شرایطی که مسئولین جهاد کشاورزی استان قزوین از تولید مرغ بیش از نیاز استان خبر میدهند اما وضعیت بازار گویای عدم توزیع مناسب است.
قزوین را بدون شک باید یکی از قطبهای تولید مرغ در سطح کشور دانست. تا جایی که این استان در سال گذشته به نسبت سال ۹۸ با افزایش ۲۰ هزار تنی ظرفیت، بیش از ۱۰۰ هزار تن مرغ را در سال تولید و روانه بازار کرده است.
اما امروز بازار مرغ در قزوین به یک پدیده تبدیل شده است تا جایی که هرچند وقت نوساناتی شدید، بازار را تکان داده و عرضه مرغ در استان کاهش مییابد.
این در حالی است که مدیران استان بارها تأکید دارند که عرضه مرغ در استان بیش از تقاضا است و مشکلی در این حوزه وجود ندارد اما با همه، ضمن کمبود جدی مرغ در استان در برهههای مختلف، شاهد وجود مرغهایی از استانهای زنجان و گیلان با قیمتهای متفاوت هستیم.
حتی فاطمه خمسه، رئیس جهاد کشاورزی استان قزوین مدتی پیش در خبری که از سوی روابط عمومی آن سازمان منتشر شد گفت: مجموع جوجهریزی مرغداریهای گوشتی استان در نیمه اول سال جاری به بیش از ۱۵ میلیون و ۵۴۰ هزار قطعه رسیده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل بیش از ۶ درصد افزایش داشته است.
از سویی درحالیکه قیمت مرغ مصوب در بازار استان قزوین هر کیلو ۲۴ هزار ۹۰۰ تومان برآورد شده است اما مرغ شرکتهای گیلانی با قیمت هر کیلو ۲۸ هزار تومان و مرغ شرکتهای زنجانی با ارزش هر کیلو ۳۲ هزار تومان در بازار قزوین مشاهده میشود.
توزیع کافی نیست
رحمانی یکی از مرغ فروشان بازار قزوین عرضه کم مرغ در برهههای مختلف را علت اصلی نوسان بازار میداند تا جایی که وی عنوان میکند که در شرایطی که فروش روزانه ما بیش از ۴۰۰ کیلو است، در روزهای اخیر مقدار دریافتی ما به ۵۰ کیلو نیز رسیده است.
در شرایطی که فروش روزانه ما بیش از ۴۰۰ کیلو است، در روزهای اخیر مقدار دریافتی ما به ۵۰ کیلو نیز رسیده است
این گفته رحمانی در حالی بیان میشود که حمیدرضا عزتی معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان قزوین با رد توزیع کم مرغ در سطح بازار عنوان میکند روزانه بین ۱۱۰ تا ۱۵۰ تن مرغ که از قضا بیش از نیاز استان است در مرغ فروشیهای استان توزیع میشود.
اما اسدی یکی از تولیدکنندگان مرغ نیز با نظر معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان قزوین موافق نیست. وی معتقد است تصمیمگیریهای نابجا و عدم شبکه توزیع مناسب، بازار مرغ در استان قزوین را دستخوش تغییر و تحول میکند.
وی عنوان میکند: یکی از تصمیمهای اشتباه، تخصیص سهمیههای سهماهه جوجه یکروزه و عدم تخصیص ۱۰۰ درصدی این سهمیه است.
ساختار عرضه و تقاضا در بازار برهم خورده است
این مرغدار معتقد است: این نوع برنامهریزی ساختار عرضه و تقاضا را در بازار بر هم زده و باعث میشود در مقاطع خاصی شاهد کاهش عرضه باشیم.
وی ادامه میدهد: طبیعتاً در این شرایط اثر روانی کمبود مرغ باعث شکلگیری صفهای طولانی میشود و این امر نیز مشکلاتی را که هر روز در بازار شاهد هستیم به وجود خواهد آورد.
در آمار جوجهریزی استان قزوین تغییری وجود نداشته است، سامانه سازمان جهاد کشاورزی تغییراتی داشته ولی این تغییرات در تولید ما وقفه یا تغییری ایجاد نکرده است
این گفتههای اسدی در حالی است که عزتی با بیان اینکه تولید در استان تغییری نداشته است، تأکید میکند که طی دو ماه گذشته ۱.۵ میلیون قطعه مرغ در استان قزوین تولید شده و ما علاوه بر تأمین نیاز استان قزوین معین استانهای هم جوار نیز در این موضوع بودهایم.
وی با رد کاهش جوجهریزی در مرغداریها بیان کرد: در آمار جوجهریزی استان قزوین تغییری وجود نداشته است، سامانه سازمان جهاد کشاورزی تغییراتی داشته ولی این تغییرات در تولید ما وقفه یا تغییری ایجاد نکرده است و نسبت تولید ما در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته روند مثبت و رو به بالایی را نیز طی کرده است.
همچنین فاطمه خمسه رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین نیز در خبری عنوان کرده بود: مجموع جوجهریزی در مرغداریهای استان در شش ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال، بیش از ۶ درصد افزایش یافته است که این امر نشاندهنده پایداری تولید مرغ در سطح استان است.
اما عزتی یکی از مشکلات مرغ در استان قزوین را مربوط به تفاوت قیمت مرغ در قزوین با استانهای همجوار میداند.
تفاوت قیمت در استان قزوین با مثلاً استان تهران زیاد است و ممکن است همین تفاوت موجب شکلگیری خروج غیر قانون مرغ از استان قزوین باشد
عزتی با بیان این نکته که میزان ۱۱۰ تن مرغ بیش از نیاز روزانه استان قزوین است، گفت: ما انتظار داریم که با این میزان تحویل مرغ به استان هیچ کمبودی در استان وجود نداشته باشد با این حال بیشتر مشکلات مرغ استان قزوین به تفاوت قیمت این محصول با استانهای هم جوار بازمیگردد.
وی اضافه کرد: تفاوت قیمت در استان قزوین با مثلاً استان تهران زیاد است و ممکن است همین تفاوت موجب شکلگیری خروج غیر قانون مرغ از استان قزوین باشد که لازم است دستگاههای نظارتی به این موضوع توجه ویژهای داشته باشند.
به گزارش خبرنگار مهر به نظر میرسد عمدهترین مشکل در بازار مرغ قزوین مربوط به شبکه توزیع و ساختار تصمیمگیری درون جهاد کشاورزی است.
عدم برنامهریزی مناسب و عدم توان برای همراه سازی مرغداران از یکسو و عدم نظارت بر روند توزیع در تعامل با دستگاههای دیگر را باید از عوامل اصلی این وضعیت بازار دانست.
روند بازار، روندی نامناسب است و مردم انتظار دارند با تغییر دولت و تغییر در نحوه تصمیمگیریها و برنامهریزی، در تأمین حداقل نیازهای خود با مشکل روبرو نباشند.
مهر قزوین