سخنی با مخالفان دیروز و موافقان امروز هدفمندی یارانه ها
سخنی با مخالفان دیروز و موافقان امروز هدفمندی یارانه ها
موضوع اقتصاد و معیشت از جمله موضوعاتی است که تمام افراد جامعه را در بر می گیرد بنابراین هرنوع تصمیم گیری در این حوزه به سرعت به بحث داغ جامعه تبدیل می شود.
این روز ها هم موضوع اصلاح نظام پرداخت یارانه در کشور تبدیل به یکی از مباحث داغ ، اصلی و پر چالش شده است و هر یک از افراد جامعه از دریچه نگاه خود نسبت به این موضوع واکنش نشان داده و می دهند.
واقعیت این است که موضوع پرداخت یارانه منحصر به کشور ما نبوده و نیست و در بسیاری از کشور ها با توجه به سیاست های حاکمیت به بخش های از جامعه یارانه پرداخت می کنند.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی پرداخت یارانه در کشور ادامه پیدا کرد ودامنه پرداخت آن نیز گسترده تر شد ؛ اما بعد از گذشت یک دهه از پیروزی انقلاب دولتمردان کشور متوجه شدند که ادامه پرداخت این حجم از یارانه ها نه تنها امکانپذیر نیست بلکه هزینه های زیادی را به کشور تحمیل می کند؛ مضاعف بر اینکه پرداخت یارانه ها تمام اهداف از جمله اجرای عدالت که مورد نظر حاکمیت است را محقق نمی کند و علاوه بر آن زمینه سوء استفاده و رانت جویی برخی از افراد را هم فراهم کرده است بنابراین اصلاح پرداخت یارانه ها در دستور کار حاکمیت قرار گرفت.
تعدیل یارانه از دولت آیت اله هاشمی شروع شد اما افراد و جریانی که به هر دلیل امروز سینه چاک اصلاح نظام پرداخت یارانه هستند در آن دوران با حداکثر توان به جهت اجرای تعدیل اقتصادی به هاشمی تاختند و مانع تراشی کردند و حتی تا چند روز گذشته منتقدان ، سیاست تعدیل هاشمی را موجب افزایش فاصله طبقاتی و ... معرفی می کردند اما امروز واقعیت های اقتصاد آنها را به مسیر نیمه رفته هاشمی هدایت کرده است .
بعد از روی کار آمدن دولت اصلاحات ، موفق ترین رییس جمهور بعد از انقلاب اسلامی در حوزه اقتصادی سیاست افزایش 20درصدی سالانه قیمت ها و کاهش یارانه ها را در دستور کار قرارداد و در ابتدای هر سال در یک مرحله قیمت سوخت و سایر اقلام به سمت واقعی شدن پیش می رفت اما با روی کار آمدن مجلس هفتم و تکیه زدن حداد عادل بر ریاست آن موضوع غیر کارشناسی وسیاسی تثبیت قیمت ها به تصویب مجلس رسید و عملا موضوع تعدیل قیمت ها متوقف شد.
اینک با گذشت سه دهه از شروع جراحی اقتصادی تمام اقتصاددان ها ، مدیران کشور و جریانات سیاسی ، کاهش ، هدفمند کردن و حتی حذف بخشی از یارانه را برای پایداری اقتصاد کشور امری ضروری و اجتناب ناپذیر می دانند و این قدرت و واقعیت علم اقتصاد است که مخالفان و موافقان را در این موضوع به نقطه مشترک رسانده است.
بهر حال سید ابراهیم رئیسی که امروز به لحاظ پشتوانه های حاکمیتی یکی از قدرتمند ترین روسای جمهور کشوراست و از صدر تا ذیل حاکمیت حامی و پشتیبان او هستند در روز های گذشته برنامه اصلاح پرداخت یارانه ها را شروع کرده است هر چند که منتقدان وی در خصوص اصل اجرای این جراحی بزرگ با وی هم نظر هستند اما در خصوص زمان و چگونگی اجرای آن بحث ها و اختلاف نظری های جدی وجود دارد.
این روز ها موافقان و همراهان دولت سیزدهم تلاش دارند با استفاده از ظرفیت و بستر های مختلف از جمله فضای مجازی مردم را در خصوص اجرای طرح اصلاح پرداخت یارانه ها اقناع و همراه کنند و بعضا نیز در این مسیر برای دفاع از رییس جمهور با هزینه کردن از ارزش های دینی اغراق ها و بزرگ نمایی های صورت می گیرد که باور دارم که حتی خود رییس جمهور مخالف چنین رفتارهای است .
به نظر می رسد که بخشی های از همراهان و حامیان دولت چون گذشته مسیر را به خطا می روند چراکه بخش زیادی از محتوا های تولید شده ، مطالب و سخنان بیش از آنچه که در راستای اقناع و همراه کردن مردم باشد بیشتر در جهت عقده گشایی های سیاسی، گروهی و انتقام گیری از چهره ها و جریانات سیاسی به خصوص از دولت گذشته است هر چند که سکوت این افراد که دفاع بد از دولت دارند مفید تر ازرگ های برافروخته آنان برای دفاع از دولت باشد.
یقیننا عملکرد هیچ کدام از دولت های گذشته مصون از خطا نبوده اما این بی انصافی و به دور از اخلاق ، آموزه های دینی و انقلابی است که غیر منصفانه تمام عملکرد گذشتان را برای توجیح عملکرد و اجرای یک طرح به هیچ انگاریم و آنها را خیانت کارمعرفی کنیم.
بی شک برای عبور از این مرحله سخت وحدت ، همدلی و همراهی همه آحاد مردم و جریانات سیاسی امری ضروری و لازم است بنابراین افراد و جریانات موافق و حتی مخالف که از فضای بوجود آمده در جهت تسویه حساب های سیاسی استفاده می کنند نه تنها دلسوز مردم و کشور و نظام نیستند بلکه عملا در پازل طراحی شده دشمنان گام بر می دارند چرا که اجرای چنین عمل جراحی سخت و نفس گیر اقتصادی نه تنها محل مناقشه و تسویه حساب های سیاسی و شخصی نیست بلکه فرصتی برای هم افزایی و هم پوشانی برای دست یابی به منافع کلان ملی است.
معهذا اعلایی استاندار استان قزوین در چند روز گذشته مکرر با عبارت و واژه های مختلف عملکرد دولت گذشته بخصوص پرداخت یارانه را مورد حمله قرارداده است. گویا استاندار قزوین تاکنون در این کشور مسئولیت نداشته و زیست نمی کرده است و مطلع نیست که پرداخت یارانه صرفا مربوط به دولت یازدهم و دوازدهم نبوده است چرا که سابقه پرداخت یارانه در ایران به سال های دور باز می گردد.
لذا اگربلند پایگان استان از جمله استاندار و صاحبان تریبون های مختلف در بیان سیاست ها و اقناع مردم جانب انصاف و اخلاق را رعایت کند قطعا مدیران دون پایه استان و همچنین علاقه مندان و ارادتمندان شخصیت های حقوقی نیز در بیان نظرات و سخن دقت بیشتری خواهند داشت و از مسیر بد اخلاقی و بی انصافی و تخریب برخواهند گشت.
بسی جای شگفتی است جریان و افرادی که داعیه دار ، اخلاق و دلسوزی نظام را دارند علی رغم اینکه بار ها و بار ها از جمله در انتخابات مختلف از رویکرد و رفتارهای تخریب گرانه خود از مردم پاسخ منفی دریافت کرده اند مجدد حرکت در مسیر اشتباه را طی می کنند و هنوز باور ندارند که بخشی از بلند شدن دیوار بی اعتمادی مردم مربوط به عملکرد آنان بوده است.
بهرحال موافقان و مخالفان اصلاح پرداخت یارانه همگان می دانند که همه سوار بر یک کشتی هستیم لذا ضرورت دارد در زمان حرکت کشتی ناخدا را در انتخاب درست مسیر کمک کنیم وگرنه سوراخ کردن هر نقطه از کشتی کشور را از رسیدن به ساحل نجات دور خواهد کرد و در نتیجه همگان غرق خواهیم شد.
و سخن پایان اینکه هرچند برنامه اصلاح پرداخت یارانه ها شروع شده است اما هنوز مردم آثار مستقیم این جراحی اقتصادی را روی سفره های خود ندیده اند و به نوعی می توان گفت که همچنان آثار دارو های بیهوشی بر پیکر اقتصاد وجود دارد و در روز ها و هفته های آینده با خالی شدن ذخایر ماهانه مردم از خرید های گذشته درد ، آثار و تبعات این جراحی بر روی سفر و سبد غذایی مردم بیشتر مشخص خواهد شد لذا ضرورت دارد که موافقان و همراهان دولت بیش از آنچه که با کنایه و بد اخلاقی و حمایت های سطحی ، غیر علمی ، غیر واقعی و غیر منطقی صف مخالفان را بلند تر کنند و نمک بر زخم مردم بپاشند مردم و منتقدان را با استفاده از آموزه های دینی ،اخلاقی، انقلابی و استدلال های منطقی با دولت همراه کنند و پیگیری اهداف و امیال سیاسی و حتی شخصی خود را در فرصت های مناسب از جمله فضا های انتخاباتی دنبال کنند چرا که در این مرحله دولت سیزدهم بیش از آنکه به دوستان و همراهان ناآگاه ، منفعت طلب و کینه توز نیاز داشته باشد نیازمند همراهان هوشیار ، بصیر و اخلاق مدار است تا بتواند با همراهی و هم افزایی همگان از این پیچ و مرحله پرخطر و پر هزینه به سلامت و با موفقیت عبور کند.