این اظهارات «خسرو کلهر» مدیر عامل مجمع خبرگان کشاورزی است که در گفت وگو با الف از وضع عوارض بر صادرات 7 محصول جالیزی و محدودیت صادرات این محصولات انتقاد کرد.

چهارم مهر امسال وزارت جهاد کشاورزی برای کنترل بازار و صادرات محصولات جالیزی عوارضی تعیین کرد و گفته شد این اقدام در راستای کشت بیشتر کالاهای اساسی و تنظیم بازار داخلی محصول گوجهه فرنگی و پیاز و به منظور پیشگیری از نوسان قیمت و کنترل مقدار صادرات انجام شده است.

این اقدام با توجه به وضع یکباره این عوارض در فصل برداشت محصولات، انتقادات فراوانی را، مخصوصا از جانب کشاورزان و انجمن های صنفی کشاورزی در پی داشت.

مدیر عامل مجمع خبرگان کشاورزی در پاسخ به سوالی درباره آثار وضع عوارض بر صادرات 7 محصول جالیزی و محدودیت صادرات این محصولات گفت: ابتدا باید به این نکته توجه کرد که هر کاری اگر اقتصادی نباشد قاعدتا بی نتیجه می ماند. اگر بخواهیم به کشاورزی بها بدهیم باید به بعد اقتصادی بودن آن دقت کنیم. 

مدیر عامل مجمع خبرگان کشاورزی اضافه کرد: وضع عوارض بر صادرات این محصولات جالیزی نمی تواند کارگشا باشد. ما باید به محصولات اساسی و استراتژیک که می توان آنها را انبار کرد، بها بدهیم تا کشاورزان خود به خود به سوی کشت این محصولات روی بیاورند. 

کلهر در ادامه بیان کرد: هم اکنون بحث کشت کلزا در دستور کار دولت وجود دارد ولی چون اقتصادی نیست، کشاورز ترغیب به کشت آن نشده  و با وجود اصرار دولت بر افزایش سطح زیر کشت این محصول، کشاورزان همچنان در برابر کشت این محصول مقاومت می کنند. چون کشت این محصول اقتصادی نیست کشاورز به سمت کشت این محصول نیامد. 

مدیر عامل مجمع خبرگان کشاورزی  معتقد است، وزارت جهاد کشاورزی به جای اینکه عوارض بر کشت محصولات جالیزی وضع کند تا کشت این محصولات کاهش یابد، باید روی محصولات استراتژیک تمرکز کند و سودی برای کشاورزی که این محصولات را کشت می کند در نظر بگیرد تا کشاورزی با برنامه ای داشته باشیم.  

مدیر عامل مجمع خبرگان کشاورزی افزود:  این تصمیم و اعلام یکباره آن، به معیشت کشاورزی که این محصولات جالیزی را کشت کرده ضربه وارد می کند آن هم در شرایطی که  کشاورزان ما مایل به روی آوردن به تولید نیستند به این دلیل که این حوزه اقتصادی نیست. 

کلهر خاطر نشان کرد: سیاست دولت بر این اساس است که به نوعی از کشت محصولات جالیزی جلوگیری کند، و به سمت کشت محصولات فراسرزمینی روی بیاورد، اما این سیاست نمی تواند کارساز باشد و در حد ایده پردازی  و روی کاغذ زیبا است.

وی در ادامه درباره میزان ضربه به بازارهای منطقه ای محصولات کشاورزی توضیح داد: این تصمیم به بازارهای منطقه ای ایران هم ضربه اساسی می زند زیرا وقتی ما نتوانیم این محصولات را صادر کنیم بازارهای منطقه ای صادراتی را از دست می دهیم. امسال با عدم تقاضای خرید علوفه از سوی دامداران رو به رو شده ایم و دلیل آن از بین رفتن دامداران سبک و سنگین است و این مسئله به زودی برای کشاورزان هم رخ می دهد. 

کلهر درباره میزان تاثیر این تصمیم بر افزایش کشت سایر محصولات گفت: طبیعتا این اقدام منجر به افزایش کشت سایر محصولات می شود. به عنوان مثال حمایت دولت از کشاورزان گندم کار و تعیین قیمت تضمینی خرید مناسب باعث شده که سطح زیر کشت بالا برود و در آستانه خودکفایی در تولید گندم هستیم. دولت باید این حمایت ها را از سایر محصولات تولیدی کشاورزی داشته باشد تا کشاورزان به سمت کشت سایر محصولات مد نظر دولت بروند.