تعمیرات نیروگاه شهید رجایی با کمک مهندسان و کارگران ایرانی/ خودکفایی در ساخت قطعات وتجهیزات
تعمیرات نیروگاه شهید رجایی با کمک مهندسان و کارگران ایرانی/ خودکفایی در ساخت قطعات وتجهیزات
معاون تعمیرات نیروگاه سیکل ترکیبی نیروگاه شهید رجایی گفت: با رسیدن به خودکفایی در تعمیرات نیروگاهی 98 درصد قطعات و تجهیزات مورد نیاز تعویض شده توسط متخصصان ایرانی طراحی و ساخته می شود.
تعمیرات اساسی در نیروگاه شهید رجایی سالهاست به صورت مستمر انجام می شود و دهها کارشناس، مهندس و کارگر سخت کوش با انگیزه ای مثال زدنی در سرما و گرما و با تحمل سختی فراوان نسبت به تعمیر واحدهایی مهم اقدام می کنند تا تولید انرژی متوقف نشده و چرخ اقتصاد کشور دچار چالش نشود.
کارشناسان و متخصصان و کارگرانی که بدون توقع و با انگیزه خدمت به کشور با عشق و علاقه داخل توربین ها و محفظه هایی می روند که به سختی در آن می توان کار کرد وقطعاتی را جابجا می کنند که از وزن بسیار زیادی برخوردار هستند. اما صنعت استراتژیک برق، آنقدر مهم و حساس است که تعطیلی ندارد و اگر واحدی نتواند بموقع در مدار قرار گیرد، آسیب های جبران ناپذیری در بخش های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، تولید و اشتغال وارد می شود که می تواند بحران اجتماعی نیز ایجاد کند.
فرصتی شد تا یک نیم روز را با فعالانی باشیم که هفته ها است تعمیرات واحدهای بخار و سیکل ترکیبی نیروگاه شهید رجایی را آغاز کرده اند و در این راستا گفتگویی با سه تن از مدیران نیروگاه شهید رجایی انجام دادیم تا بخشی از این توانمندی و تلاش را به تصویر بکشیم.
بهمن غنوی معاون تعمیرات نیروگاه سیکل ترکیبی در گفتگو با خبرنگار برنا اظهارداشت: نیروگاه شهید رجایی دارای شامل 6 واحد گازی، 3 واحد بخار سیکل ترکیبی و 4 واحد 250 مگاواتی بخار است که تولید انرژی را با ظرفیت 2040 مگاوات برعهده دارند.
غنوی تصریح کرد: طبق روال برنامه ریزی شده نیروگاه، در نیمه دوم هر سال در واحدهای گازی و بخار تعمیرات انجام می شود.
وی بیان کرد: 6 واحد گازی و سه واحد بخار سیکل ترکیبی، در مجموع 9 واحد نیروگاه سیکل ترکیبی به همراه 4 واحد بخاری 250 مگاواتی، مطابق برنامه زمانبندی شده، از مهر ماه امسال وارد تعمیرات شده که تا پایان اردیبهشت سال آینده ادامه خواهد داشت.
غنوی اضافه کرد: تعمیرات واحدهای گازی نیروگاه به صورت سالانه، سه ساله و شش ساله و اورهال اساسی طبقه بندی شده و یک نوع تعمیرات با 144 هزار ساعت کارکرد (RI) که از نظر حجم کاری کاملترین نوع تعمیرات محسوب می شود صورت می گیرد.
وی گفت: در حال حاضر یک واحد بخاری سیکل ترکیبی و 2 واحد بخار 250 مگاواتی در دست تعمیرات است که پیش از این هم 2 واحد گازی که در دست تعمیرات بود، به تازگی به شبکه سراسری تولید بازگشت.
این مسئول نیروگاهی یادآورشد: تعمیرات واحدهای سیزده گانه نیروگاه، هرساله از مهرماه آغاز شده و تا اردیبهشت سال آینده ادامه دارد و واحدها برای پیک مصرف برق آماده می شوند که با حداکثر آمادگی در مدار باشند.
غنوی افزود: واحدهای بخار، یک سری تجهیزات اصلی دارند که چهار بخش توربین، کندانسور، منبع فشار و محفظه احتراق از تجهیزات اصلی و مابقی تجهیزات فرعی است.
خودکفایی در تعمیرات و ساخت تجهیزات
وی گفت: در تامین تجهیزات اصلی تقریبا به خودکفایی رسیده ایم واین قطعات در داخل تولید می شود و در بخش تجهیزات فرعی، حدود 25 نوع قطعات مکانیکال داریم که 90 درصد آن داخلی سازی شده است.
غنوی تصریح کرد: در تعمیرات هر دوره بخش های مکانیک، الکتریک و ابزار دقیق مورد تعمیر قرار می گیرد و علاوه بر تعمیرات دوره ای، کار تعمیرات روزمره و جاری مستمر نیز داریم که کارهایی مانند تعویض روغن پمپ ها، کمپرسورها، بازدیدها همیشه صورت می گیرد و پایش قطعات از نظر نشتی و عایق بندی انجام شده و برخی ایرادها در تعمیرات جاری برطرف می شود.
وی بیان کرد: در بخش تعمیرات مکانیک نیروگاه سیکل ترکیبی 33 نفر در بخش الکتریک، 12 نفر و 12 نفر هم در بخش ابزاردقیق به کار اشتغال دارند.
این مسئول گفت: برنامه ریزی تعمیراتی براساس زمان بندی تعریف شده و مستمر انجام می شود و برخی پیشگیری ها هم داریم تا خرابی رخ ندهد.
صرفه جویی ریالی با داخلی سازی تعمیرات
غنوی در ادامه اظهارداشت: خوشبختانه در تعمیرات نیروگاهی به خودکفایی بالایی رسیده ایم و همه فعالیت ها توسط کارشناسان، مهندسان و کارگران ایرانی صورت می گیرد و تلاش شده اکثر کارها با کمک نیروهای داخل نیروگاه باشد که تسلط بیشتری در امور دارند که با این رویکرد در هزینه های نیروگاه نیز صرفه جویی می شود البته اگر تعمیرات گسترده تر باشد از بخش خصوصی نیز کمک می گیریم.
وی اضافه کرد: در بخش توربین های گازی، 9 قطعه اصلی داریم که در تعمیرات واحد دو گازی، تعداد چهار قطعه اصلی از جمله نازل های ردیف یک و دو ، پره ردیف یک، شرود ردیف بازسازی و یا تعویض شده است.
غنوی اظهارداشت: 98 درصد قطعات استفاده شده در تعمیرات نیروگاه در داخل کشور طراحی و ساخته شده که این کار ارزشمند از خروج میلیون ها دلار ارز از کشور نیز جلوگیری کرده است.
مردم در مصرف انرژی صرفه جویی کنند
این مدیر نیروگاهی در ادامه تصریح کرد: مردم عزیز کشور و استان باید بدانند انرژی برق با هزینه بسیار سنگین و به سختی تولید می شود و آماده نگهداشتن نیروگاهها نیز با تلاش شبانه روزی مجموعه ای از مهندسان، کارشناسان و کارگران و مدیران محقق می شود لذا رعایت الگوی صحیح مصرف در این انرژی گران قیمت یک رسالت همگانی است.
وی گفت: در نیروگاه دو هزار و 40 مگاواتی شهید رجایی سالانه بیش از 12 میلیارد کیلو وات ساعت انرژی برق تولید و وارد شبکه می شود که درحال حاضر 3.5 درصد انرژی کشور را شامل میشود و این صنعت استراتژیک تنها با مشارکت و همراهی مردم سرپا مانده و در مدار خواهد بود و بهترین راه کمک به مدیران این مجموعه رعایت صرفه جویی در مصرف است.
برنا