عضو هیئت علمی دانشگاه: راه اندازی «بازار آب» در قزوین نیازمند مطالعات بیشتری است
عضو هیئت علمی دانشگاه: راه اندازی «بازار آب» در قزوین نیازمند مطالعات بیشتری است
عضو هیئت علمی دانشگاه امام خمینی (ره) گفت: مطالعاتی که تاکنون در زمینه راه اندازی باز آب در استان قزوین صورت گرفته چندان قابل توجه نیست و از طرفی تجربه ای در رابطه با توسعه شبکه فاضلاب شهری وجود دارد که اگر چه انجام آن ضروری بود اما منجر به فرونشست زمین شد؛ یعنی کار خوبی بود اما عوارضی با خود به همراه داشت.

به گزارش خبرگزاری فارس از قزوین، نشست تخصصی بهره وری آب در دشت قزوین با عنوان «فرصت ها و چالش های راه اندازی بازار رسمی آب» با حضور مسئولان، اساتید دانشگاهی، پژوهشگران، دانشجویان و صاحبنظران در سالن اجتماعات بوستان دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) برگزار شد.
حامد مازندرانی زاده عضو هیئت علمی دانشگاه امام خمینی (ره) در این نشست اظهار کرد: در پرداختن به فرصت ها و چالش های راه اندازی بازار رسمی آب باید وضعیت حال حاضر کشاورزی و کشاورزان و آبخوان استان، بازار و ضرورت شکل گیری آن را بررسی کنیم.
وی با بیان اینکه وضعیت حال حاضر کشاورزی شرایط «باخت باخت» است، گفت: شرایط اسفباری است که هم منابع آب و هم سفره های زیر زمینی به سرعت خالی می شود اما در قبال پرداخت این هزینه سنگین و جبران ناپذیر نه شغلی ایجاد می شود و نه در پی آن ثروتی تولید می شود و در نتیجه عملکرد امروز ما را با جامعه کشاورزانی مواجه کرده که فقیر شدند و کاری جز کشاورزی از دستشان برنمی آید.
عضو هیئت علمی گروه مهندسی آب دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) ادامه داد: متأسفانه کشاورزی شغلی آبا و اجدادی است و کشاورزان این رویه ناتوانی را به نسل بعدی خود هم منتقل می کنند و نسل بعدی هم اگر کشاورزی نکنند کار و مهارت دیگری برای پیشبرد زندگی خود و امرار معاش نخواهند داشت. به این ترتیب برای عبور از وضعیت فعلی کشاورزی نیاز به ایجاد تغییرات جدی احساس می شود تا بتوان در برابر مصرف سالانه ۵ میلیارد متر مکعب آب، بهره وری را بالا برد و به تولید ثروت رسید.
وی تصریح کرد: راه اندازی بازار آب موضوعی قدیمی است و طرح امروز نیست و نوآوری در پی ندارد، ما باید از تمام فلسفه قدیمی بازار آب برای نجات آب در شرایط فعلی بهره برداری کنیم. تجربه بزرگ در این زمینه پیمان تجارت جهانی است که هر کسی در هر زمینه ای «مزیت نسبی» دارد در آن حرفه مشغول کار شود و اینگونه هر کسی در دنیا جای خود را پیدا کرد و تولید ساعت به سوئیس و تولید خودرو به آلمان سپرده شد تا هر کشوری با توانمندی و مهارت خود ایجاد اشتغال و خلق پول کرده باشد، در اشل کوچکتر استان قزوین هم باید مزیت کشاورزی و صنعت و حرفه خود را بیابد تا تلاش و هزینه اش به تولید سرمایه و ثروت منجر شود.
این استاد دانشگاه در ادامه خاطرنشان کرد: هرجا سراغ بازار رفتیم ضرر نکردیم، همه چیز در بازار چوب خورده و تعیین قیمت شده و در هنگام مصرف ارزش پیدا میکند و صرفه جویی به طور خودکار ایجاد می شود چون پول برای خرید آن صرف شده است.
وی اضافه کرد: تاکنون مطالعاتی که در زمینه راه اندازی باز آب در استان قزوین صورت گرفته چندان قابل توجه نیست. تجربه ای در رابطه با توسعه شبکه فاضلاب شهری وجود دارد که اگر چه انجام آن ضروری بود اما منجر به فرونشست زمین شد؛ یعنی کار خوبی بود اما عوارضی با خود به همراه داشت.
این عضو هیئت علمی گروه مهندسی آب دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) خاطرنشان کرد: ضروری است به موازات انجام مراحل قانونی راه اندازی بازار آب؛ مطالعاتی پایاپای صورت گیرد که اثربخشی اجرای بازار را افزایش داد و باید شاخص های بومی برای بازاری که در کشورهای مختلف دنیا انجام شده ایجاد کنیم، چون بازار آب بازاری پویاست و به مطالعات مستمر و به روزی نیاز دارد.
فارس