ماموریت مهم کاظمی برای تعیین تکلیف سرپرستان ادارات
ماموریت مهم کاظمی برای تعیین تکلیف سرپرستان ادارات
ولیا… حسینزاده
سرپرستان ادارات، بخش مهمی از مدیریت هستند و دقیقا همان وظایفی را بر عهده دارند که دیگر مدیران انجام میدهند لذا دوره سرپرستی نیز برای هر یک از دستگاهها از اهمیت و حساسیت بالای برخودار است.
بر اساس آنچه که این روزها در عرصه مدیریت کشور متداول است، سرپرستان ادارات پس از برکناری، اتمام ماموریت، بازنشسته شدن و یا هر دلیل دیگر که با مسئولیت خداحافظی میکنند؛ هدایت و مدیریت آن دستگاه را تا تعیین و معرفی مدیر جدید بر عهده میگیرند؛ البته این تصدی به سرپرستانی که معمولا از میان معاونین، کارشناسان همان دستگاه و یا نیروهای خارج از سازمان که به احتمال زیاد به عنوان گزینهی اصلی مدیریت انتخاب شدهاند سپرده میشود.
قانون تصریح کرده است که دوران مدیریت سرپرستان در هر دستگاه دارای محدودیت زمان است؛ لذا باید قبل از اتمام دوره سرپرستی مدیر اصلی دستگاه مورد نظر انتخاب و معرفی شود البته در سطح وزارتخانهها با حکم حکومتی مقام معظم رهبری بنا بر ضرورت، امکان تمدید دوره سرپرستی وجود دارد.
علیرغم اینکه سرپرستان همان وظایف مدیران اصلی را بر عهده دارند اما از دوران سرپرستی در مدیریت کشور به عنوان دوران برزخ و بلاتکلیفی نام برده میشود چرا که سرپرستان منصوب شده از مدت زمان دقیق ادامه و یا اتمام دوران مدیریت خود اطلاع ندارند به همین دلیل خوشبینانه دوران سرپرستی، دوران روزمرگی است که سرپرستان تلاش میکنند بدون پرداخت هیچ هزینه و ریسک، دوران مسئولیت خود را به اتمام برسانند.
دوران سرپرستی علاوه بر اینکه روند امور توسعه و همچنین پیشبرد اهداف دستگاههای مختلف را متوقف و یا کند میکند به دلیل کاهش نظارتها امکان و زمینه برخی از سوءاستفاده و فسادها نیز فراهم میشود.
البته بعضا در برخی از سازمانها سرپرستان بدون آنکه عاقبت رفتارهای خود را بسنجند در دوران مسئولیت از خود رفتارهایی بروز میدهند که میتوان از آنها به عنوان استبدادی، تضعیف کننده، توهینآمیز و یا حتی عقدهگشاییها نام برد.
معهذا در کشورهای توسعه یافته معمولا تعداد ادارات و دستگاههای که با سرپرستی اداره میشوند اندک است اما در ایران به دلائل مختلف در تمامی ادوار در قوای مختلف در سطح ملی و استانی و حتی شهرستانها تعداد دستگاههای که با سرپرستی اداره میشود زیاد است.
بیتردید استان قزوین به لحاظ مدیریت ادارات مختلف توسط سرپرستان در بین چند استان در رتبه بالا قرار دارد که این نوع مدیریت آسیبهای زیادی را به روند توسعه استان، مردم و نیروی انسانی وارد کرده است؛ مضاعف بر اینکه تعامل و همکاری مدیران اداراتی که در وضعیت باثبات قرار دارند با مدیران اداراتی که با سرپرستی اداره میشوند به دلیل عدم جرات و جسارت و شانه خالی کردن سرپرستان از مسئولیت، سخت و بعضا ناممکن است.
این روزها میتوان لیست بلندی از سرپرستان ادارات و دستگاههای مختلف استان قزوین از پست معاونت سیاسی و امنیتی استانداری، مدیران کل ستادی استانداری، فرمانداری، شهرداران و … نام برد.
دلائل مختلفی را میتوان در خصوص طولانی شدن دوران سرپرستی و افزایش سرپرستان ادارات در استان قزوین نام برد که از جمله میتوان به عدم توافق و جمعبندی مدیریت ارشد استان با شخصیتهای حقیقی و حقوقی استان و حامیان دولت سیزدهم برای انتخاب مدیران مورد نظر و همچنین برخی از فشارها و اصرارها برای سپردن مسئولیت به نیروهای بعضا ضعیف، غیرمتخصص و کمتجربه و پرمدعا از سوی برخی شخصیتهای حقیقی و حقوقی و یا عدم هماهنگی بین دستگاههای پاسخدهنده به استعلام افراد معرفی شده برای مدیریت اشاره کرد.
البته در برخی از موارد علیرغم اینکه جریانات و یا شخصیتهای حقوقی از وضعیت و پرونده قرمز نیروهای معرفی شده مطلع هستند تلاش میکنند با فشار و لابی، نظر مثبت دستگاههای استعلامدهنده برای نیروهای نزدیک و مطیع خود را جلب کنند که همین کش و قوسها موجب طولانی شدن دوران سرپرستی برخی از مدیران در دستگاههای مختلف میشود.
با توجه به اینکه کشور و استان قزوین در شرایط سخت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و … قرار دارد و در چنین شرایطی نیاز است مدیران تلاش مضاعف برای رفع مشکلات داشته و از جسارت لازم برای اتخاذ تصمیمات سخت و راهگشا در شرایط بحرانی برخودار باشند؛ وجود این میزان سرپرستان ادارات در استان ضمن اینکه چرخه مدیریت استان را با چالش مواجه میسازد؛ جای نگرانی و تعجب هم دارد.
با توجه به اینکه در اسفند سالجاری انتخابات نمایندگان مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد ضرورت دارد در کوتاهترین زمان ممکن وضعیت سرپرستان دستگاههای مختلف استان در سطح مدیران استان، مدیران ستادی استانداری، مدیران شهرستانها و … تعیین تکلیف شوند تا مدیران جدید فرصت و زمان برنامهریزی برای بسترسازی مشارکت حداکثری مردم در انتخابات و برگزاری انتخابات سالم را داشته باشند.
به هر حال علیرغم اینکه عباس کاظمی فعلا خود به عنوان سرپرست معاونت سیاسی و امنیتی استانداری قزوین فعالیت دارد اما به نظر میرسد که ابلاع حکم وی در این جایگاه قطعی باشد لذا شایسته است با توجه به اینکه معاونت سیاسی و امنیتی استاندار نقش محوری و هدایت کننده در انتخاب و معرفی مدیران استان را بر عهده دارد، تعیین تکلیف سرپرستان دستگاههای مختلف استان را در اولویت خود قرار دهد تا بیش از این فرصت و زمان برای خدماترسانی به مردم در این شرایط بسیار سخت از دست نرود.
ناگفته پیداست که معاونت سیاسی و امنیتی استانداری ضمن اینکه در زمینه انتخاب مدیران جدید شاخصهای تخصص، توانمندی، تعهد، همراهی با سیاستهای دولت مستقر را مورد توجه قرار میدهد، شایسته است نسبت به انتخاب مدیران جوان و باانگیزه در مجموعه استانداری و دیگر دستگاهها برای تربیت نسل جدید مدیران استان اهتمام و نگاه ویژه داشته باشد تا بدنه مدیریت استان در تغییرات برای انتخاب مدیران کارآمد، متخصص و باانگیزه همانند امروز دچار تنگنا و کمبود نشود.